Çeviri@FKoyuncuer

[S]incar dağlarında ve kutsal mekan Şerfeddîn’de bulunan savunma birlikleri savaşçıları ve komutanları ÊzîdîPress’e dağdaki son durum hakkında bilgi verdiler.

Geçen gece yine yağmur yağdı ve aldığımız bilgilere göre, yağmur önümüzdeki günlerde de devam edecek. Dağda ve Şerfeddin çevresinde bulunan yaklaşık 7.000 sivilden sadece birkaçının kendilerini yağmurdan koruyabilecekleri çadırları var. Sivillerin büyük çoğunluğu kayalık ve yamaçlarda barınmaya çalışıyor. Çoğunun giyecek elbisesi yok. Yüzlerce kişi kronik hasta ve tıbbi bakımlarının yapılması lazım.

Gıda ve içme suyumuz gün geçtikçe tükeniyor. Bir haftadır su ve gıdaları temkinli dağıtıp dayanmaya çalışıyoruz. Savaşçılar da dahil olmak üzere, herkes için öğünlerin sayısını düşürdük. Savaşçıların sivil halkı koruması için zinde olması lazım, bu şartlar altında ne kadar dayanabiliriz bilmiyoruz. Helikoterlerle nadiren gelen yardımlar sadece birkaç yüz kişiye yetiyor. Elimizdeki tek elektrik jeneratörümüz de sürekli bozulunca, ekmek yapacak imkanımız bile kalmıyor.

Genel olarak burdaki durum yağmurla beraber gittikçe kötüleşti. “Sanırım unutulduk” diyor bir savaşçı. “Burada bulunun çoğunluğu çocuk, genç ve yaşlıların oluşturduğu insanların hayatlarından endişe ediyoruz.

IŞID teröristleriyle aramızdaki çatışmalar bu son günlerde azaldı. Yine de Solax bölgesinde şiddetli çatışmalar yaşandı ve bu çatışmaların sonucunda 18 terörist HPG/YBŞ savaşçıları tarafından öldürüldü.

Şerfeddin yakınlarında bulunan IŞID teröristleri sivillerin saklandıkları yerlerden çıkması için evlerine ve Borik beldesindeki su tesislerine saldırılarda bulunuyor. Koalisyonun dağın güney ve doğu bölgesine yaptığı hava saldırıları etkili oldu. Dağın güneyinde bulunan Irak’ın ikinci büyük çimento fabrikası yakınlarında seyir halinde olan ve mühimmat taşıdığı bildirilen beş araçlık bir IŞID konvoyu koalisyon saldırıları sonucunda imha edildi.

Savunma birimleri kendilerinin yalnız bırakıldığına dikkat çekerek var gücümüzle tüm imkansızlıklara rağmen mücadele ediyoruz dediler. Her ne kadar durum biraz sakin görünse de her an IŞID teröristleri büyük bir atak gerçekleştirip burdaki insanların hayatlarını tehlikeye düşürebilirler. Defalarca sözü edilen Pêşmergenin (angekündigter Vorstoß der Peshmerga-Armee) taaruzu da halen gerçekleşmiş değil.